Als God renoveert

CURSUS SAMEN LEZEN EN PRATEN OVER OPBOUW GELOOFSGEMEENSCHAP – Samen lezen we de Nederlandse vertaling van het boek Divine Renovation. Dit is een boek dat kan helpen bij de opbouw van de geloofsgemeenschap. Nooit eerder was er zo’n urgentie voor de Kerk om na te denken over de toekomst en te investeren in geloofsopbouw. Dit boek is eerst verschenen in het Engels en blijkt een standaardwerk op andere plekken in de wereld. 

Het aanboren van een missionair elan dat verder gaat dan het in stand houden van het pastoraat zoals we dat kennen, is het belangrijkste thema in het boek. Aan de hand van dit boek wordt gekeken en besproken hoe een en ander toegepast kan worden in onze parochie (4-8 keer). 

DATA: woensdag 8/1, 22/1, 5/2, 19/2, 4/3, 18/3, 1/4, 15/4
PLAATS/TIJD: ontmoetingsruimte kerk Millingen / 20.00-21.30 uur
BEGELEIDING: Rudo Franken, pastoor
INFO/AANMELDING: rfrankenpr@hotmail.com / 06-46193591 

Cursus “samen lezen en praten over opbouw geloofsgemeenschap”

Woensdag 8 januari was ik bij de eerste cursus bijeenkomst “Samen lezen en praten over opbouw geloofsgemeenschap”. Voor mij een bijzonder moment op weg naar mijn doop. Onder begeleiding van onze pastoor hebben we de eerste twee hoofdstukken van het boek “Als God renoveert” van James Mallon gelezen. 

Het is inspirerend om met geloofsgenoten na te denken over de toekomst van onze geloofsgemeenschap. Alle aanwezigen deelden vanuit een eigen achtergrond ervaringen. En eenieder had een eigen verhaal. Een vastbera­den­heid om te investeren in onze toekomst was bij allen sterk aanwezig. 

Het boek van James Mallon laat ons nadenken over de huidige rol van de kerk en de vitaliteit van onze geloofsgemeenschap. Het boek wordt gezien als standaardwerk voor geloofsgemeenschappen die willen investeren in de toekomst en christenen die geloof en kerk willen verinnerlijken. Anno 2020 zijn er de nodige uitdagingen aanwezig. 

Voorbij kritiek op de kerk zie ik maar al te graag (en vrij eenvoudig) juist een mooie toekomst. Maar ik zie ook dat de kerk in Leuth en nu ook de kerk in Beek worden gesloten. Tijdens de cursus droomde ik een moment een beetje weg (het was wat warm in de ontmoetingsruimte van de kerk van Millingen en ik had een intensieve werkdag achter de rug). Onder begeleiding van de woorden van onze pastoor en de verhalen van mijn mede cursisten, droomde ik van kerkgemeenschappen groter dan een gebouw.

Martin Oosterwijk